Podzim je jedno ze čtyř ročních období, přechod mezi létem a zimou. A je to svým způsobem chvíle, kdy se ty nejdivočejší barevné představy přetaví ve skutečnost...
Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – na severní polokouli kolem 23. září, na jižní kolem 21. března a končí zimním slunovratem – 21. prosince, resp. 21. června. V klimatických podmínkách mírného pásu se právě na podzim sklízí většina úrody, listy se barví do oranžova, červena i žluta a začínají opadávat, aby strom měl dostatek mízy pro sebe.
Kat-ja, náhrdelník Podzimní koruna
V meteorologii a klimatologii jsou u nás souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad. Ač se na podzim ochlazuje, obtěžují nás ranní mlhy a častější déšť a sychravo, vytváří příroda tak úchvatné barevné scenérie, že se spousta lidí na tohle roční období těší.
Představte si ty ohňostroje barev, které se vyklubou z mlhy v jasných slunečních paprscích! Mimochodem také vám připadá, že podzimní slunce je takové zlatavější?
A pokud se zrovna slunce nevyklube, občas je fajn si jen tak lenošit ve voňavou svíčkou provoněném bytě, s horkým čajem a třeba knížkou ... nebo jakoukoliv vaší oblíbenou činností, na kterou v létě nemáte čas. Možná horkou koupelí, která vás v parném létě úplně neláká?
Mydulienka, šumivá bombička Káva a skořice s mandlovým a olivovým olejem
Můžete si ozdobit domácnost, verandu či terasu nebo i zahradu dýněmi, vřesy, svíčkami, barevná světýlka také nadělají spoustu krásy, nemusíte s nimi nutně čekat až na vánoční svátky.
Maty Design, Podzimní pytlík hořčice
Na konci léta a po celý podzim nás na zahradách oslňují vřesy, rozchodníky, chryzantémy, třapatky, sasanky i astry, které kvetou až do prvních mrazů. Záhony tak hýří odstíny fialové, růžové, žluté, oranžové a červené barvy. Skvostem se stává i přísavník, který zazáří vínovými odstíny.
Vřesy vypadají nádherně i v dekorativních věncích!
Zahrada v keramice, Věneček vřesový střapatý
Procházka podzimním dnem může být jedním z nejhezčích zážitků právě kvůli překrásně zbarvené přírodě. I obyčejná, jindy třeba šedá a nudná místa se jako mávnutím proutku změní v nádherná malebná zákoutí. A takové fotky se fotí prostě samy!
Můžete se také brodit záplavou spadaného listí a rozkopávat ho. Hlavně to nezkoušejte s již shrabanými hromádkami, to by vám asi někdo nepoděkoval :-)
Některé plody a rostliny jsou pro podzim typické...
Jablka
Mimo jiné začíná sklizeň jablek, nejedna kuchyně zavoní štrúdlem, jablky v karamelu nebo jablkovým koláčem. Ale i obyčejné jablíčko posypané třtinovým cukrem a skořicí v pícce je zázrak sám o sobě. Nádherně provoní celý byt a navíc úžasně chutná.
Za sebe musím říct, že šperky v podzimních barvách vyrábím nejraději. Jsou tak nějak hřejivé, a když už nezahřejí na těle, jako teplý svetr, tak na duši určitě!
Typickou podzimní kratochvílí je pouštění draků, o čemž si můžete přečíst spoustu podrobností v mém předchozím článku Hurá! Je počasí na draka!
Dýně
Dalším typickým, ač převzatým zvykem, je vyřezávání dýní. Ale pokud vás tohle za srdce nevzalo, stačí dýni jen postavit někam s květináčem vřesu nebo jiného podzimního kvítí, přidat třeba lucernu, a romantické zátiší je hotové hned. Nebo dýni můžete vydlabat a do ní postavit květináč, získáte tak netradiční a stylovou dekoraci.
A co teprve taková dýně v kuchyni! Každoročně vařím polévku z pečené směsi dýně hokaido, mrkve, petržele, celeru, cibule a česneku, po rozmixování přidám vývar, smetanu a vařené natrhané kuřecí maso, dochutím solí, pepřem a třeba špetkou chilli. Nakonec hotovou porci posypu strouhaným čedarem a podávám s opečenou bagetkou. A hřejivý, sytý oběd či večeře jsou na stole.
Kaštany (jírovec maďal)
Vystrkují lesklá bříška ze záplavy spadaného listí. Mají je rády hlavně děti, protože se z nich dají vyrobit s pomocí párátek nebo sirek kouzelné postavičky či předměty. Ale i já ve svém věku pravidelně rok co rok minimálně jeden (no, spíše dva, tři, čtyři...) kaštánky šoupnu jen tak do kapsy. Vždyť kdo by odolal je nesebrat? Já tedy ne :)
Hanka Čížková, Kaštánek ... přívěsek na krk
Kaštany mají i léčebné vlastnosti. Odvar z kůry se používá při střevních potížích, hemoroidech či křečových žilách. Kaštanová tinktura má protirevmatické a protizánětlivé účinky a uleví bolavým svalům či kloubům. Proti revmatismu a dně zase pomáhá kaštanové mazání. Na otoky a celulitidu pro změnu kaštanová koupel.
Podle lidové tradice by ženy, které se snaží otěhotnět, měly nosit 9 kaštanů stále při sobě, nejlépe v dolní části těla, to samé platí pro budoucí tatínky. Spaní na kaštanech nás má přes zimu ochránit před nachlazením, kašlem a rýmou a celkově působí blahodárně na náš organismus. Kaštany dáme pod polštář tak, aby nás netlačily. Měli bychom na nich spát až do prvního jarního dne a pak je spálit.
Machacek-sochy, ...lampičky a světýlka podzimu ... kaštanovník
Při bolestech zad a kloubů je umístíme pod matraci či na zem pod postel. Můžeme je také dát do látkového sáčku, aby se vám lépe "sháněly" dohromady. Počet kaštanů se řídí věkem – mělo by jich být tolik, kolik je nám let + jeden navíc. Kaštany pod polštářem mám každý rok, ale musím tedy ze své zkušenosti říct, že tudy cesta ke zdraví asi úplně nevede :-)
Šípky
V květnu a červnu nás šípkové růže okouzlí něžnými, světle růžovými kvítky. A na podzim nás odmění neméně krásnými, ale navíc užitečnými plody.
Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly a stále jsou nedílnou součástí lidového léčitelství.
Z dužniny souplodí této rostliny lze uvařit šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách.
Ze šípků se připravuje také šípková omáčka, podávaná např. ke kančímu masu. Schválně, koho teď napadlo "Se šípkovou!" ... "Se zelím!" Ano ano, legendární Slavnosti sněženek :-)
A pokud si chcete kančí kýtu se šípkovou omáčkou připravit sami doma, na konci článku vás čeká recept.
Silene, věneček "Šípky a vřes"
Ve sto gramech šípků najdete přes 740 mg vitamínu C. To je skoro 15× víc než ve stejném množství pomerančů. I díky tomu je šípek ideálním pomocníkem při posilování imunity a boji proti nachlazení, snižuje riziko vzniku rýmy nebo chřipky. Vedle vitamínu C vám pomůže do těla dostat také vitamíny B a K, které pomáhají udržovat zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve. Nechybí ani hořčík, fosfor, vápník, draslík a spousta dalších tělu prospěšných látek. Působí rovněž jako skvělý antioxidant.
Meduška - medové dárky, Med a sušené šípky
Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C je velmi účinný při paradentóze.
Šípek zároveň pomáhá se zpevněním cév, a tím pádem ulevuje při bolestech žil a křečových žilách. Ženám navíc usnadňuje menstruační cyklus a zmírňuje s ním spojené křeče v podbřišku.
Díky obsahu vápníku se šípek projeví i na vaší pokožce. Budete mít pevnější vlasy a nehty, a zároveň pomůže se správným růstem kostí a kloubní tkáně. V neposlední řadě zvládá řešit i problémy s trávením, protože zmírňuje nadýmání a odvádí z těla přebytečnou vodu.
Keramická dílna Olgy Krulové, Šípkový hrnek velký
Nasbírat šípky není žádná věda. Když na začátku podzimu vyrazíte do přírody, s jistotou na nějaký šípkový keř dříve nebo později narazíte. Roste jich u nás tolik, že jejich spotřebu bohatě pokryjí šípky rostoucí v přírodě, nemusí se proto pěstovat průmyslově.
Pokud si chcete být jistí, že z šípků vytěžíte co nejvíc, vyrazte na sběr za suchého a slunečného počasí. Právě tehdy je totiž obsah vitamínu C v plodech největší. Sbírejte jen ty plody, které jsou tvrdé a mají červenou až oranžovou barvu. Měkké a přezrálé šípky jsou sice sladší, ale špatně se zpracovávají.
Jakmile máte šípky doma, je čas se vrhnout na jejich přípravu. Syrové jsou sice k jídlu také, ale příliš dlouho nevydrží, pokud z nich neuvaříte například marmeládu nebo likér. Nejčastější formou úpravy je proto jejich sušení. Díky tomu můžete šípkový čaj popíjet klidně celou zimu, navíc při správném sušení nepřijdete o tolik prospěšných látek.
Jibadu, náhrdelník Šípková větvička
Sušení:
Omyjte šípky vodou a zbavte je stopek i chmýří na jejich konci.
Rozřízněte plody na půl a vydlabejte z nich malá ochmýřená semínka. Takto očištěné plody ještě jednou důkladně opláchněte ve vodě – chmýří, které semínka obaluje, totiž může způsobit podráždění sliznic.
Rozvrstvěte šípky na pečicí papír a sušte je v pootevřené troubě na 50-55 °C asi 12 hodin. Samozřejmě můžete použít i sušičku ovoce, pokud ji vlastníte. Dobře usušený šípek má tmavě červenou barvu. Slupka musí být tvrdá a po rozmáčknutí by měl být plod uvnitř vláčný a lepkavý. Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně jeden rok.
Šípky můžete použít i celé, pouze zbavené stopky a chmýří. Při jakémkoliv dalším použití ale budete muset odvar z šípků cedit přes jemné plátno, abyste se chmýří ze semínek zbavili. Proto doporučujeme věnovat čištění šípků čas a ušetřit si tak pozdější komplikace.
Šípkový čaj podle zena.aktualne.cz:
Uvařte si čaj a zažeňte zimní neduhy. Sušené šípky musíte před přípravou čaje nadrtit na menší kousky. Ideální bude kuchyňský mixér, ale vystačíte si i se sáčkem a paličkou na maso. Dvě vrchovaté lžíce takto nadrcených šípků zalijte půllitrem vlažné vody a nechejte je louhovat, nejlépe celou noc. Ráno výluh ohřejte a máte hotovo.
Tu samou drť můžete použít ještě dvakrát, tentokrát ale neváhejte šípky zalít vroucí vodou. Po půl hodině na vás bude čekat ještě silnější a stále stejně přínosný čaj, který vás zahřeje, a ještě vám při tom pomůže v boji proti bacilům.
Bylinky z Kopanic, Šípkový horký nápoj
Šípkovo-jablečný džem podle zena.aktualne.cz:
3 díly jablek
2 díly cukru
1 díl šípků
Očištěná jablka si rozvaříme s cukrem a s trochou vody. Následně k nim přidáme očištěné plody šípků (bez peciček a stopek). Vaříme do zhoustnutí. Džem plníme do vymytých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
Pepovy dobroty, Šípkový džem s vůní bezového květu
Likér pro dámy podle zena.aktualne.cz:
2 kg vyzrálých šípků
2 l vody
500 g krupicového cukru
Omyté a osušené šípky podržíme a vsypeme do zavařovací lahve.
Svaříme si cukr s vodou a necháme zchladnout. Tekutinu nalijeme na šípky a láhev přetáhneme pergamenem, zavážeme a do papíru uděláme vidličkou několik dírek.
Lahev postavíme na slunné místo a necháme čtyři týdny kvasit. Následně slijeme přes plátýnko, uzavřeme a uložíme do tmy a chladu.
KRAKATOA CHILLI FARM, Jablečné čatní s rozinkami
Kančí kýta se šípkovou omáčkou dle Apetitonline.cz
Suroviny: maso z divočáka 1,5 kg, slunečnicový olej 3 PL, slanina 100 g pokrájená nadrobno, mouka pšeničná hladká 80 g,
hnědý cukr 1 ČL plus trochu na dochucení omáčky, víno dezertní 3 PL
Na marinádu: cibule 1 ks pokrájená nadrobno, mrkev 2 ks pokrájená nadrobno, petržel 1 ks nakrájená nadrobno, celer 1 ks nakrájený nadrobno, pepř mletý 10 kuliček, nové koření 5 kuliček, bobkový list 2 ks, tymián 1 ČL sušený, jalovec 5 kuliček
Na šípkovou omáčku: víno červené 200 ml, 120 g šípková zavařenina, citronová kůra, citronová šťáva, sůl
Postup:
1. Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní na dva dny maso. Pak ho vyjměte, osušte, obalte v mouce (zbytek si ponechte na omáčku), v pánvi rozehřejte olej a kýtu na něm ze všech stran opečte.
2. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporáku rozehřejte pekáč, dejte do něj slaninu a kořenovou zeleninu z marinády. Zamíchejte cukr a zalijte octem z nálevu a dezertním vínem. Do pekáče dejte maso a pečte ho aspoň hodinu a půl doměkka.
3. Změklé maso vyjměte, pekáč postavte na plotýnku a nechte šťávu odpařit tak, aby zbyl jen tuk. Zaprašte ho zbytkem mouky, zalijte červeným vínem, trochou vody a přidejte šípkovou zavařeninu. Omáčku povařte, dochuťte cukrem, citronovou šťávou a kůrou a solí. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Ramaalf, náhrdelník Granátová aronie
Podzimní likéry 4x jinak podle Apetitonline.cz
Z jakých darů podzimní přírody si ještě můžete připravit něco dobrého a zdravého?
1. Likér z aronie
Temnoplodec černoplodý, lidově černý jeřáb. V období květenství září všemi barvami, pozornému oku tudíž určitě neunikne. V českých končinách se ale vyskytuje poměrně krátce: cíleně se u nás začala vysazovat až v 60. letech 20. století.
Ačkoli rostlina pochází ze Severní Ameriky, přicestovala k nám z východu: o její vyšlechtění se údajně zasloužil známý ruský ovocnář Ivan Mičurin. Dozrává v srpnu nebo během září.
Plody aronie mají trpkou, nakyslou chuť. Obsahují vitamíny A, B, ale i další tělu prospěšné látky – draslík, vápník apod. Napomáhají snížení krevního tlaku a tvorbě červených krvinek.
Z plodů aronie si můžete připravit lahodný likér, který vás postaví na nohy, i kdyby se venku všichni čerti ženili. Se sklizní ale příliš neotálejte: tmavé malvičky jsou oblíbenou potravou špačků, kteří dokážou úrodu během chvilky zlikvidovat.
Zlatý vrch, džem Ostružiny se třtinou
2. Ořechovka
Ořechy jsou zdrojem důležitých vitamínů B, E i nenasycených mastných kyselin. Listy ořešáku odpuzují hmyz, a podle některých pověstí dokonce odvrátí údery blesků. Nejspíš jde o další tajemství, které se nám zatím nepodařilo rozlousknout. Samotný původ ořešáku je rovněž dodnes zahalen závojem dohadů.
Spolehlivě ale víme, že z jeho plodů se u nás už po generace vyrábí oblíbená ořechovka. K její přípravě jsou zapotřebí ořechy v mléčné zralosti (nezralé ořechy v brčálově zelené slupce).
Z nezralých plodů se ořechovka vyrábí macerací v lihu. Do hotového výluhu se následně přidává sirup, koření nebo různé byliny.
3. Šípkové víno
Na přípravu budete potřebovat asi 0,5 kg šípků, 1,5 litru vodky, 250 g cukru, šálek vody, kousek skořice a kůru z menšího pomeranče. Naložte šípky, pomeranč a skořici do alkoholu a nechte luhovat min. 14 dní. Nakonec nápoj sceďte a přidejte vychlazený cukrový sirup (svařený cukr s vodou). Likér nechte 14–30 dní uzrát a máte hotovo.
4. Trnky
Trnkové keře jsou ideální ke sběru po prvních mrazících. Běžně na ně natrefíme na pasekách, ale i na horách. Obsahují vitamíny A, C, E a podporují zažívání.
Stejně jako z šípků si z nich můžete připravit víno, ostřejší likér nebo třeba kompoty na horší časy. Potřebnou porci vitamínů tak budete mít po ruce vždycky, když je budete potřebovat.
Tak co dobrého si z dnešních tipů připravíte? Nebo máte svůj, zaručeně výborný recept? Pokud ano, budu ráda, když se podělíte v komentáři pod článkem ♥
Silene, Zdobené dýně "S jiřinkou"
Na tento Flerový výběr jsem se obzvláště těšila. Základem tohoto článku je to, že ani jedna fotka není "mimoFlerová", bylo z čeho vybírat, a kdyby to šlo, zřejmě by byla následující přehlídka krásy téměř nekonečná!
Magaela, Květinový půlvěneček "ráno co voní šípkovým čajem"
Linen Your Life, Lněná utěrka bílá
keramikalucie, Zvon šípkový, šamotový
ORBIS, přívěsek Kresba dubových lístků v amonitu
Lucie Hašková Marková, keramická miska S mandalami
Tamarchi, Pottery flowers n. 3 - vyšívané náušnice
Pandass, brož Dáma šípkového keře
Theresicka, "Tanec se sovami na konci léta", dlouhé šaty
Vanda & Valerie, šálek 3,5 dcl
HelkaAndr, fotografie Podzimní nálada
Tanya Vinamor, Háčkovaná dečka
Ramaalf, Hessonitové rondelky náušnice
Carlita, náušnice "Stina - Sienna"
CORRAL, náhrdelník Ještě spí a spí
Kukie, prsten Chantilly Miriam Okr
LENKA BLAZA, Poměděná brož list javoru
Z-ART handmade, sutaškový náhrdelník Godelieve
Statek Ledkov, Podzimní věnec - vřesoun
Vanda & Valerie, Mochomůrka - zvoneček
Monimoni, set baretka a bezprsťáčky "V hortenziích"
Líísteček, Podzimní dekorace - svícen
koblížkova dílna, Věnec s vůní podzimu
Dagmalion, suknice batika L/XL
Ivan umělec, Kouzelná dýně na podstavci
zukabr, Ručně vyšívaná brož jablíčko
Radost z pletení, čepice Pro veverku
CORRAL, náhrdelník Hrozen révy vinné
by Angel, Bílá dýně ve starobylém stylu
evui, náhrdelník Podzim na krku
LaTonka, Barva kouzel ... Vesta magická terakotová
CORRAL, boho náramek "Dýňová sezóna"
doplněček, Podzimní skřítek s bobulkama a lístkem
Gingerprint, Povlak na polštář FALL PARADE
3 kavky, Babí léto - 5 pytlíků na zero waste
No uznejte sami, není to prostě nádherná přehlídka podzimu?
Úvodní foto: smu
Použité zdroje: